INSPIRACJE / Przepisy / 14 lutego 2019

Tofurnik pistacjowy

Gwarantowana rozkosz kubków smakowych…

Składniki na spód:

  • 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 120 g mąki gryczanej
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę.
  2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 15-20 minut. Gotowy spód pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa „serowa”

  • 900 g tofu
  • śmietana (gęsta część) z 2 puszek mleczka kokosowego (1 puszka= 400 ml) – puszki powinny być bardzo mocno schłodzone
  • 250 g ksylitolu
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g płatków migdałowych uprażonych uprzednio na suchej patelni
  • 250 g pistacji (waga po obraniu) uprażonych uprzednio na suchej patelni
  1. Odsączone z zalewy tofu przekładamy do malaksera, dodajemy ksylitol, pastę waniliową, sok i skórkę z cytryny, płatki migdałowe i pistacje. Całość bardzo dokładnie blendujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi  go jeszcze dodatek śmietany kokosowej). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.
  2. Schłodzoną śmietanę kokosową ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wkładamy dwie łyżki masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie śmietanę przekładamy do pojemnika z pozostała masą serową i ponownie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy.
  3. Gotowy krem wylewamy na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160ºC. Na dno piekarnika wkładamy brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piec około 40 minut.

Daktylowy karmel:

  • 300 g daktyli namoczonych przez 30 minut w gorącej wodzie
  • 120-150 ml mleka roślinnego
  • do posypania: garść posiekanych pistacji, odrobina soli.
  1. Daktyle odsączamy z wody i przekładamy do malaksera, dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.
  2. Gotowy karmel wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy wierzch. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i lekko solą (jeśli pistacje są niesolone). Tofurnik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

 

Waga Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Energia
 Wszystkie produkty 3042 g 241,8 g 394,1 g 897,0 g 55,2 g 8813 kcal
Dla 100g: 100 g 7,9 g 13,0 g 29,5 g 1,8 g 290 kcal

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl