INSPIRACJE / Przepisy / 8 lutego 2019

Przepisy na pizzę

Kto z nas jej nie kocha? 🙂

Kto z nas nie kocha pizzy? Chrupka czy miękka, klasyczna, z ananasem, a może z bananami, z oliwą z oliwek czy sosami – każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak pizza jaką znamy dziś miała inną formę jeszcze w starożytności, dlatego jeśli kochasz ten włoski przysmak ten wpis z przepisami na fit pizzę jest dla Ciebie!

Płaski chlebek pieczony na zakwasie z ziołami i polany oliwą był przysmakiem Greków w starożytności. Prosta przekąska na ciepło zasmakowała Rzymianom, którzy po najeździe na Grecję przywłaszczyli go sobie i nadali mu nazwę foccacia. W Neapolu do Pizzy – jeszcze nie znanej pod tą nazwą – zaczęto dodawać pomidory, bazylię i mozarellę i to właśnie tam królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka w 1889 roku zasmakowała w cieście z dodatkami. I to od jej imienia wzięła się oficjalna nazwa najbardziej klasycznej Pizzy -Margheritta. Później pizzę poznali amerykanie i zaczęli dodawać do chrupiącego placka coraz więcej dodatków i tak już zostało do dzisiaj.

 

PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE Z OTRĘBAMI I MOZZARELLĄ

Składniki na ciasto

  • mała kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1 mały brokuł
  • 7 łyżek otrąb owsianych

Dodatki

  • pomidory krojone 1 karton
  • 8-9 pieczarek
  • oliwki
  • parmezan
  • kilka listków bazylii
  • przyprawy (oregano, bazylia, tymianek, suszony czosnek)
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Brokuł ugotować, ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać ze wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i parmezan, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać.

 

PIZZA NA FASOLOWYM SPODZIE

Składniki:

  • 240g fasoli (może być biała fasola z puszki)
  • 2 jajka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 34g siemienia lnianego (3 łyżeczki)
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, oregano

Składniki na farsz:

  • 50g zmielonego szpinaku
  • 100ml jogurtu naturalnego/sojowego
  • Sól, pieprz
  • Może dodać również inne dodatki tj. podduszone pieczarki

Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Do miski wrzucamy cebulkę, czosnek, jajka, fasolę po odsączeniu z zalewy, siemie lniane i przyprawy. Wszystko porządnie miksujemy blenderem i wylewamy do silikonowej formy. Pieczemy w 180 stopniach około 35-45 minut.

 

PLACUSZKI PIZZOWE

Składniki na 1 szt. placka:

  • 40 g płatków owsianych
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • odrobina bazylii – wszystko razem zblendować.

Dodatki:

  • 2 plastry mozzarelli
  • 2 plastry wędliny
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • papryka do smaku
  • opcjonalnie świeże liście szpinaku

Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie aby powstała jednolita masa. Wylewamy na patelnię i przykrywamy pokrywką. Na górę kładziemy sos pomidorowy, wędlinę, pieczarki z cebulką, mozzarellę. Przyprawiamy papryką.


FARINATA ZE SZPARAGAMI 

 

Farinata to włoski placek, który świetnie sprawdza się jako wegański zamiennik omletów lub bezglutenowy odpowiednik pizzy. Możemy upiec je z dodatkami lub po upieczeniu dodać świeże warzywa czy pesto. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą ograniczyć obecość pszenicy lub nabiału w diecie.

 

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 szklanki wody filtrowanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 biała cebula
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy miksujemy na gładką masę z wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godzinę. Po tym czasie zbieramy z wierzchu pianę, dodajemy zioła, sól, pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do środka wkładamy dostosowaną do pieczenia patelnię lub formę do tarty i czekamy, aż się nagrzeje (ok. 20 minut). W międzyczasie odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów, a cebulę obieramy i kromy w pióra. Myjemy szparagi i pomidory. Do formy wylewamy 1-2 chochle (w zależności od wielkości) masy na farinatę. Na wierzchu układamy kilka szparagów, pomidorów i kilka piórek cebuli. Jeżeli pomidory są zbyt duże lub szparagi zbyt grube, możemy je pokroić na mniejsze części. Posypujemy płatkami drożdżowymi. Zapiekamy przez ok. 20 minut. Powtarzamy tę czynność, aż ciasto się skończy.


PIZZA BEZGLUTENOWA

Składniki na sos do pizzy:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 średnie cebule, obrane i posiekane,
  • 5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych,
  • 2 x 400 ml pomidorów w kawałkach z puszki,
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego chilli,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto:

  • 2 duże bataty pokrojone w drobną kostkę,
  • 1 i ¼ szklanki bezglutenowej owsianej mąki,
  • 1/3 mielnych migdałów,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 ¼ łyżki czosnku w proszku
  • ½ łyżki soli morskiej

Przygotowanie:

Do dużego garnka dodaj oliwę, cebulę, czosnek i 75 ml wody oraz kilka szczypt soli. Gotuj przez 8-10 minut aż woda wyparuje a cebula zmięknie. Dodaj pomidory z puszki i gotuj aż porządnie zgęstnieje i dodaj przecież pomidorowy, chilli i oregano. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając i dopraw jeśli jest taka potrzeba.

Podgrzej piekarnik o 200 stopni C. Gotuj pod parą słodkiego ziemniaka przez 30 minut aż zmięknie. Rozgnieć go w dużej misce i dodaj pozostałe składniki. Porządnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto pizzy, wyrównaj. Piecz przez 20-30 minut aż ciasto będzie chrupiące a brzegi lekko brązowe. Dodaj sos na gorę ciasta. Dodaj na górę składniki według uznania – oliwki, kapary, ananas, kukurydzę, świeże pomidory, bakłażana lub cukinię posyp wegańskim serem i z powrotem włóż do piekarnika na 5-10 minut.

 

SPÓD DO PIZZY Z CIECIORKI

Składniki:

  • szklanka cieciorki (240g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie: Cieciorkę umieszczamy w blenderze i mielimy kilka minut na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia. Pieczemy w 180* przez ~20 min.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl