INSPIRACJE / Przepisy / 26 kwietnia 2018

Krem z dyni i ciecierzycy

Rozgrzewająca, aromatyczna bomba witaminowa

Składniki

  • 1 dynia Hokkaido (1-1,5 kg)
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 cebule
  • około 3-4 litry wody
  • curry, sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir
  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na ½ łyżeczki masła w dużym garnku. Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki). Dodajemy do garnka. Ziemniaki obieramy i również dodajemy rozdrobnione. Dolewamy wodę, doprawiamy 1 łyżką curry, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Całą zupę miksujemy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy poszatkowany czosnek, rozdrobnione chili i drobniutko pokrojony imbir. Po kilkunastu sekundach wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy dokładnie. Musi się podgrzać i lekko podsmażyć. Ciecierzycę z masłem dodajemy do zupy.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl