INSPIRACJE / Przepisy / 26 kwietnia 2018

Kotleciki z ciecierzycy

Smaczne danie, nie tylko dla wegetarian

Składniki

  • 300 g suchych ziaren ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczoną przez noc ugotuj do miękkości (możesz też użyć z puszki). Zblenduj z pozostałymi składnikami: posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, mąką żytnią i olejem. Dopraw do smaku. Formuj w dłoniach małe kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt krucha dodaj odrobinę wody z gotowania (lub z puszki). Piecz w 150 st. przez około 40 minut przykryte folią aluminiową. Na koniec pieczenia zdejmij folię i piecz jeszcze chwilę do zrumienienia.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl