INSPIRACJE / Przepisy / 7 maja 2020

Kaszotto ze szparagami

SKŁADNIKI:

  • zielone szparagi – 250 g
  • tymianek – kilka gałązek
  • czosnek – 2 ząbki
  • kasza pęczak – 100 g
  • szalotka – 1 szt.
  • suszone pomidory – 3 szt
  • olej rzepakowy 1 lyżka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ser grana padano – łyżka
  • papryczka chili – wg uznania
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 20-25 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Szparagi myjemy, odcinamy i wyrzucamy twarde końcówki (ok. 0,5). Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na kawałki ok. 0,5 cm. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w kostkę.

Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy olej, szalotkę i czosnek. Delikatnie dusimy na małym ogniu. Dodajemy szparagi i tymianek, doprawiamy, chwilę smażymy. Dodajemy suszone pomidory, kaszę i skórkę startą z cytryny. Dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko razem mieszamy. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. Posypujemy startym parmezanem i posiekaną papryczką chili.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl