Świetne właściwości imbiru były znane już 2000 lat temu w Chinach, dlaczego by z nich nie skorzystać?
Czym się charakteryzuje imbir?
- ma działanie przeciwcukrzycowe- uwrażliwia tkanki na działanie insuliny
- obniża zły cholesterol LDL
- posiada właściwości przeciwbakteryjne
- wymiata wolne rodniki- jest silnym antyoksydantem
- jest skuteczny w chorobie lokomocyjnej i nie powoduje senności! (działanie przeciwwymiotne)
- dodaje energii, poprawia koncentrację i ODPORNOŚĆ
W jaki sposób go przyrządzać?
Składniki:
- korzeń imbiru (min. 3-4 cm, im więcej, tym większa intensywność)
- sok z cytryny cytryna
- kurkuma
- opcjonalnie miód
- woda
Ok. 1 litra wody zagotować wraz z pokrojonym w plastry imbirem. Gotować na bardzo małym ogniu 5-10 minut, dodać 1 łyżeczkę kurkumy. Odstawić do ostygnięcia, dodać sok z 1/2 cytryny i opcjonalnie miód.