INSPIRACJE / Przepisy / 17 sierpnia 2018

Domowe mleka roślinne

Mleka roślinne –  jak tanio i szybko robić je w domu?

W prosty sposób można samemu przygotować mleko roślinne na bazie różnych składników, w zależności od wartości odżywczych i smaku.

Mleka roślinne często wypadają lepiej w porównaniu z produktami zwierzęcymi, tym bardziej, że coraz częściej naturalne mleko od krowy pasącej się trawą bardzo ciężko kupić, a produkty UHT trudno nazwać mlekiem.

Co prawda można gotowy napój kupić w sklepie, ale to dużo większy wydatek i ekstra dodatki, których nie chcemy np. cukier czy konserwanty.  Liczy się też jakość – np. mleko migdałowe ze sklepu ma zawartość ok. 2,5% migdałów, a domowe – od 15-20%.

Wypróbujcie przepisy na pyszne domowe mleka roślinne.

Mleko migdałowe

  • 300 g migdałów
  • Woda

Migdały wsypać do naczynia, zalać wodą i odstawić na noc. Rano odcedzić i zblendować,  dodać maksymalną ilość wody (ile się zmieści) i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko i dokładnie odcisnąć. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostałą wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie.

Z tych składników powinien wyjść ok. 1L mleka migdałowego.

Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E witaminy z grupy B i PP , białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potas, magnez, fosfor, dobrze przyswajany wapń, mangan, żelazo i tryptofan.

 Mleko sezamowe

  •  1 szklanka nasion sezamu
  • 4 szklanki cieplej wody

Wsypać do blendera sezam, dodać niewielka ilość cieplej wody . Zblendować  i stopniowo dodawać resztę wody.  W zależności od smaku można dodać trochę wanilii, miodu, suszonych owoców lub banana.

Mleko ryżowe

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 8 szklanek wody

Ryż opłukać, następnie moczyć przez kilka godzin w 4 szklankach wody, dolać pozostałą wodę , szczyptę soli morskiej, zagotować, przykryć nieszczelnie pokrywką tak aby woda odparowywała i gotować na bardzo małym płomieniu kolejne 30-40min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem do smaku.

Mleko kokosowe

  • Wiórki kokosowe niesiarkowane 200 g
  • 1 litr wody

Zalać wiórki wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać do temperatury 50-60 stopni. Zblendować i odcedzić.

Mleko sojowe

  • 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
  • 6 szklanek wody

Soję zalać 3 szklankami wody i   na 12 godzin. Zblendować, przelać do garnka dodać 3 szklanki wody. Zagotować, po ostudzeniu raz jeszcze zblendować i przecedzić przez gazę.

 Mleko z orzechów nerkowca

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 4 szklanki wody

Trzykrotnie opłukać orzechy. Dodać wodę i moczyć ok. 2 godziny.  Zblendować, można dodać  cynamon lub wanilie do smaku. Przecedzić przez gazę.

Mleko z orzechów włoskich

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Namoczyć orzechy na noc, rano odlać wodę i zmielić w blenderze, dolać co najmniej 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli.

Mleko owsiane

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

Gotować 15 min, ostudzone dokładnie zmiksować. Dodać 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i ponownie zmiksować. Doprawić łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli morskiej, przecedzić.

Mleko bananowe potreningowe

  • 2 mrożone banany
  • 1 szklanka wody
  • 5 daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj przez ok 1 minutę.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl