INSPIRACJE / Przepisy / 7 maja 2020

Chłodnik z botwinki

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g gęstego jogurtu
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1-2 ogórki gruntowe
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 jajka

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich. Zagotować bulion, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut (al. dente). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić.  Do wywaru dodać kefir, jogurt, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.

Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, koperkiem i szczypiorkiem.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl