INSPIRACJE / Przepisy / 21 grudnia 2017

Lekka zupa z zielonej soczewicy

Cenne źródło białka roślinnego

Składniki

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 pomidora, bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz
  • 1 l wrzątku

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i lekko podsmażyć na niej cebulę, aby była miękka. Dodać marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) i dodać bulion warzywny. Gotować 10 minut. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, obranego pomidora, czosnek, kumin, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją przypominać gulasz.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Leśna 13
Milanówek

534 039 802 | kontakt@poradniaprogresja.pl



close

Zdrowie zaczyna się od kuchni


Nasze najlepsze przepisy

ZDROWA KUCHNIA